13 trucuri ca sa gatesti sanatos si gustos in acelasi timp

 13 trucuri ca sa gatesti sanatos si gustos in acelasi timp
 Majoritatea persoanelor consideră că mâncarea sănătoasă este fără gust şi nu oferă nicio satisfacţie atunci când este consumată. Ca să găteşti sănătos, dar şi gustos trebuie să ştii câteva trucuri!
Potrivit specialistului Nicolae Hâncu, medic primar diabet, nutriţie, boli metabolice şi membru de onoare al Academiei Române poţi să găteşti sănătos şi gustos dacă ştii câteva trucuri utile. Astfel gustul uneori fad al alimentelor simple se poate transforma total în ceva foarte apetisant.  13 trucuri  ca să găteşti sănătos şi gustos în acelaşi timp

Iată cum poţi să găteşti sănătos, dar şi gustos:

1. Marinează carnea!
Ca să îi conferi o aromă senzaţională este bine să laşi carnea la marinat cu diverse condimente preferate. Astfel gustul ei va fi unul îmbogăţit după ce o vei scoate de la cuptor.


2. Foloseşte sucul de lămâie!

Sucul de lămâie este recomandat pentru toate preparatele, în funcţie de gusturile fiecăruia. Nu trebuie să adaugi mult dacă nu îţi place gustul acru, ci doar să stropeşti legumele sau carnea pentru un plus de savoare.


3. Foloseşte din belşug ceapa şi usturoiul!
Ceapa şi usturoiul schimbă complet orice reţetă şi savoarea lor este inegalabilă. Salatele, fripturile sau tocăniţele vor fi mult mai gustoase dacă foloseşti ceapa şi usturoiul.


4. Foloseşte mirodeniile în loc de multă sare!
Combinaţiile de plante aromatice diferă în funcţie de gusturile fiecăruia. Fie că le foloseşti proaspete sau uscate, aceste condimente vor transforma orice preparat fac într-unul delicios. Foloseşte-le în orice mâncare şi încearcă să foloseşti mai puţină sare.


5. Evită rântaşul şi smântâna în ciorbe
Rântaşul, adaosul de ou şi smântână, precum şi călirea legumelor în ulei nu sunt necesare pentru a prepara o ciorbă delicioasă. Foloseşte-te mai degrabă de sucul de roşii sau de roşiile proaspete, borş sau iaurt degresat pentru a face ciorbele mai gustoase.


6. Ai poftă de cartofi prăjiţi? Prepară-i la cuptor!
Ca să nu prăjeşti cartofii în baie de ulei este de preferat să-i stropeşti doar cu puţin ulei şi să presari peste ei rozmarin.
Apoi sepun în tava de la cuptor tapetată cu hârtie de copt, se introduc la cuptor şi vei obţine o alternativă delicioasă la cartofii prăjiţi. Gustoşi şi mult mai sănătoşi.


7. Fă omleta din mai multe albuşuri şi doar un gălbenuş
Dacă vrei să faci o omletă sănătoasă, dr. Nicolae Hâncu îţi recomandă să foloseşti doar un ou întreg şi mai multe albuşuri. De asemenea, trebuie să foloseşti ulei doar cât să ungi tigaia, iar pentru un plus de savoare şi volum adaugă ceapă, ardei şi verdeaţă în omletă.


8. Şniţele şi chiftele la cuptor
Ca să nu le prăjeşti în ulei, dr. Nicolae Hâncu îţi recomandă să prepari şniţelele şi chiftelele la cuptor.


9. Foloseşte iaurt în loc de smântână
Un iaurt mai gras va înlocui cu succes smântâna care aduce un surplus de calorii şi grăsimi saturate care afectează inima.


10. Nu folosi mult ulei în salate
Una dintre capcanele în care poţi cădea atunci când îţi faci salate este aceea de a folosi exagerat de mult ulei.
Nu este necesar şi nici sănătos, de aceea este bine să-l măsori şi să-l amesteci cu zeamă de lămâie şi mirodenii.


11. Foloseşti dressing-uri din comerţ

Este de preferat să le eviţi şi să prepari o vinegretă simplă pe care să o păstrezi într-un borcan în frigider.


12. Atenţie la lactatele vegetale!
Frişca vegetală sau unele sortimente de brânză pot să aducă prea multe calorii şi grăsimi rele. Singurele pe care le recomandă dr. Nicolae Hâncu sunt tofu şi laptele de soia.


13. Nu adăuga în salate carne prăjită, mezeluri sau multă brânză grasă!

Salatele proaspete se pot transforma în-tro mâncare hipercalorică dacă adaugi prea multă brânză grasă, mezeluri şi carne prăjită. Este recomandat să foloseşti aceste ingrediente în cantităţi mici şi să optezi mai degrabă pentru brânza de capră.                                                                


Gateste sanatos folosind aceste produse!